Bývalý Černákov advokát popiera akúkoľvek účasť na vražde M. Karcela

25.06.2012 Prešov

Prešov 25.júna (TASR) – Výpoveďou Daniela M., ktorý čelí obžalobe zo spoluúčasti na vražde podnikateľa Mariána Karcela, dnes predpoludním pokračovalo hlavné pojednávanie na Okresnom súde (OS) v Prešove.
Odstránenie Karcela ako nepohodlného svedka si mal objednať z väzenia niekdajší údajný najsilnejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotné väzenie. Súd ho v tejto veci uznal za vinného. Na tejto vražde sa podľa obžaloby mal podieľať aj Černákov bývalý advokát Daniel M.
"Popieram akúkoľvek účasť na tomto skutku. Všetko sú to hlúpe výmysly Michala M.," vyhlásil pred senátom obžalovaný. Niekoľkokrát zdôraznil, že výpovede svedkov Michala M. a Slavomíra S. boli účelové a ich cieľom bolo vyviniť sa z trestnej činnosti.
Oboch spomínaných mužov označil za nedôveryhodné osoby s kriminálnou minulosťou. Tú vraj veľmi dobre pozná, nakoľko ich viackrát zastupoval pred súdom.
Obžalovaný uviedol, že Karcela spoznal v súvislosti s obchodom s naftou, čo mohlo byť v roku 1997 a nemal s ním žiaden bližší vzťah. Zdôraznil, že o tento obchod sa vtedy výrazne zaujímali práve spomínaní dvaja svedkovia.
Podnikateľa Mariána Karcela, ktorý bol jedným zo svedkov v procese Černákom, zastrelili niekoľkými ranami zo samopalu koncom júna 2000 v Banskej Bystrici. Z tejto vraždy súd uznal za vinného Branislava Adamča.
Daniel M. dnes pred senátom tvrdil, že Adamča v čase spáchania skutku vôbec nepoznal a zoznámil sa s ním až o dva roky neskôr. Bolo to údajne na žiadosť Adamčovho advokáta, ktorý ho požiadal, aby jeho klienta niekedy navštevoval vo väzbe. Daniel M. odmieta, že by odovzdal vykonávateľovi vraždy peniaze za odstránenie poškodeného.
Obžalovaný dnes krátko popísal aj stretnutia so svojím klientom Černákom a okolnosti, za akých sa odohrávali vo väzení. Na návštevy ho vraj najčastejšie vozil brat Černákovej manželky Jozef M., ktorý v tomto procese figuruje ako spoluobžalovaný.
Senát prešovského OS Jozefa M. v novembri 2009 uznal za vinného zo spoluúčasti na vražde a odsúdil ho na 12-ročné väzenie. Krajský súd však v odvolacom konaní verdikt zrušil pre procesné pochybenia a vrátil vec na prvostupňový súd.
"Ja som už k tejto veci všetko povedal. Využívam svoje právo a vypovedať nebudem," uviedol krátko pred súdom Jozef M.
Predpoludním pred súdom vypovedal znalec z oblasti súdneho lekárstva. Ten podrobne opísal zranenia, ktoré utrpel poškodený v dôsledku desiatich strelných rán. Popoludní má proces pokračovať vypočutím ďalších svedkov. Tento týždeň by mali pred senátom vypovedať aj Mikuláš Černák a Branislav Adamčo.
 

Vyberte región